Zena

Make up za savršen dojam

... jer najbolji make up trebamo svaki dan

Kada je u pitanju svakodnevna make up za posao, školu ili fakultet najbolje je lagana make up koja pruža licu prozračnost i svjež izgled naglasit će najljepše na svakoj ženi

Uvod

Izgled lica na kojem je naglašena prirodnost i svježina spada među najljepše, ove sezone najtraženije, ali i najteže izazove u šminkanju. Već sezonama nude look postaje najtraženiji izbor čak i na glamuroznim događajima. Čine ga blago uokvirene oči otvorenog pogleda, prirodno rumeni obrazi i naglašene usne. Poanta je da svi dijelovi lica ostanu naglašeni na prirodni način te da se istakne sva prirodna ljepota žene.

Dobra podloga i neutralne boje

Za početak je bitno da je vaše lica u potpunosti očišćeno te da je na njega nanesena hidratantna krema za vaš tip kože kako koža ne bi upila šminku koja bude nanesena te kako biste dobili svježi i zdravi sjaj kože. Nakon što ste nanijeli kremu za lice, nanesite i kremu u boji ili lagani puder koji će pravilno prekriti svu površinu kože na licu. Ne zaboravite ga nanijeti i na područje vrata kako bi ten bio što ujednačeniji. Zatim na oči nanesite bazu za sjenilo kako bi sjenilo što dulje trajalo i bilo postojanije. Na područje ispod očiju nanesite korektor koji će vašu kožu učiniti savršenom. Neka sjenilo bude neke neutralne ili bež boje koje ćete nanijeti na područje cijeloga kapka.

Naglasite obrve

Ključnu ulogu nude izgleda lica čine obrve, one trebaju biti uredno počešljane s minimalno nanesenim proizvodima. Ukoliko imate rjeđe obrve, za popunjavanje praznih površina koristite olovku za nijansu svjetliju od prirodne boje dlačica i prilikom iscrtavanja pratite njihov prirodan rast.

Prirodnost uz rumenilo

Prirodan izgled nepotpun je bez rumenila, koje je, kada je u pitanju nude izgled, neophodno jer na licu stvara najbrži efekt prirodnosti. Nijansa rumenila treba biti između ružičaste i boje mesa za vlasnice blijedog tena, dok je nijansa breskve idealna na tamnoputoj koži. Rumenilo uvijek nanosite na kraju šminkanja, počevši od vrha jagodica i brzim potezom razvučeno prema sljepoočnicama. Kvalitetna maskara naglasit će oči i upotpuniti dojam.

Najbolja šminka i dobre cijene u svako vrijeme

Kad maskara preuzme glavnu ulogu

Bez dobre maskare gotovo je nemoguće našminkati oči. Mnogim ženama ona je najbolja prijateljica i uvijek je nose u svojoj kozmetičkoj torbici.

Dan započinjemo nanošenjem maskare, a često i završavamo, posebice kad idemo u večernji izlazak. Zamisliti šminkanje bez maskare gotovo je nemoguće. Dovoljna su dva, tri brza poteza i uz tu čarobnu tubicu oči, ali i cijelo lice, dobivaju posve drugačiji izraz.

Maskara pogled uvijek učini mističnijim i zanosnijim, posebno navečer kada se često nanosi u više slojeva.

Manje je više

Za dnevni look dovoljno je nanijeti maskaru u jednom, najviše dva sloja i već je mnogo napravljeno. S minimalnim make upom nećete pogriješiti, a za to vam je dovoljna BB krema ili lagani puder, sjenilo kremastih nijansi, tanka linija olovke ili tuša uz rub linije trepavica i nekoliko slojeva maskare.

Za decentan izgled važna je ravnoteža i skladne boje, stoga za početak ne pretjerujte s jarkim sjenilima ili olovkama u boji. Držite se provjerene smeđe ili crne olovke i tuša, dok će vam bilo koja paleta nježnijih nijansi sjenila savršeno odgovarati. Za nanošenje sjenila dobro je imati ravnu, plosnatu četkicu te onu sa širim dlačicama za blendanje prejakih dijelova.

Što odabrati?

Maskare za sve želje

• Za produženje trepavica: maskara koja bi trebala produžiti trepavice nikada nema previše guste čekinje ili zupce, a nema ni duge. Mogu biti raspoređene u spiralu ili su raspoređene u jednom redu poput vojnika, kratke su i slične češlju. Trepavice mora obuhvatiti od korijena do vrha.

• Za gustoću trepavica: stožasti oblik maskare (maskara sužena na kraju je popularna kod većine žena. Ova maskara može produžiti, dati obujam i podignuti trepavice u vanjskom kutu, zbog čega ćete dobiti efekt lutkice.

• Za punije trepavice: obujam trepavica podsjeća na trenutke kada radite valovitu kosu. Četkica za obujam je karakteristična po gustim, raščupanim, dugim vlaknima ili kratkim vlaknima, ali širokom bazom. Za potpuni dojam: od suptilnih tamnih nijansi plave do razigranih fluorescentnih boja, maskare se ove sezone nose u svim mogućim bojama.

• Ako niste sigurne kako će vam stajati ovaj trend ili vam je jednostavno pretjeran, kombinirajte klasičnu crnu maskaru i neku intenzivnu boju i ostvarite još zanimljiviji efekt.

Ljepota nije u veličini

• Usnama se smijemo, ljubimo, govorimo, a one mogu biti pune i sočne, meke i nježne, plosnate ili tanke. Ispijene i isušene usnice ili pak previše vlažne od sline ili sa slinom u uglovima, osim što nisu oku ugodne, mogu biti i znak neurednosti ili nemara prema vlastitu izgledu, što nerijetko izaziva odbojnost. Uz takav izgled usana niti osmijeh ne može djelovati blistavo i ozariti lice, već ostavlja dojam usiljenosti.

• Svega toga svjesne su žene koje posežu za malim korektivnim zahvatima estetske medicine na usnicama ili pak odlaze kozmetičaru na ocrtavanje rubova usana trajnom šminkom. No velike usnice nisu sinonim ljepote, iako je danas dosta rašireno takvo mišljenje. Lijepe usne ne smiju biti niti premale niti prevelike, već moraju biti proporcionalne ostatku lica te meke i nježne.

Kada štedljivo s ružem

• Mnoge žene vjeruju da je ruž za usne jedini način da njihovo lice zablista u punom sjaju. To je potpuno pogrešno jer postoje usne koje su prirodno jarke i sjajne boje te nije potrebna nikakva kozmetička "pripomoć" da bi se naglasili njihov oblik ili veličina. Stoga se često događa da ono što je trebala biti mala korekcija šminkom za postizanje ljepšeg izgleda lica, na kraju rezultira ne boljim, nego lošijim izgledom jer usne u tom slučaju djeluju neprirodno i preupadljivo.

• Ponekad je više nego dovoljan tanak sloj ruža, neupadljive nježne boje, koji će jedva primjetno naglasiti usnice, savršeno precizno prateći njihov prirodni rub, čime se postiže prirodan i lijep dojam.

Korekcija usana ružem

Šminkom je moguće optički povećati ili smanjiti usne, ali taj zahvat, kako bi bio uspješan, mora biti izveden savršeno precizno, bez asimetrija ili prelaska boje preko rubova usana. Kvalitetno nanesena šminka može imati pozitivan psihološki učinak na ženu te općenito učiniti njezino lice privlačnijim, čemu doprinosi i veća doza samopouzdanja i zadovoljstva vlastitim izgledom. No tako savršeno našminkati usnice nije baš uvijek jednostavno, stoga bi bilo dobro ovladati s nekoliko osnovnih trikova vrhunskih vizažista, koji će vam pomoći da ružem za usne ne postignete suprotan učinak od željenog te da umjesto uljepšavanja njime poružnite lice i date mu jeftin i neuredan izgled.

• Imate li jako tanke usnice, vizualno ih možete povećati koristeći se ruževima visokog sjaja. Ako je veličina usana zadovoljavajuća, dovoljno je naglasiti njihovu obrisnu liniju olovkom za usne u boji, nijansu svjetlije od ruža. Za povećavanje usana liniju olovkom treba povući milimetar preko samog ruba usana i zatim je ispuniti ružem jarke boje. Za korekciju "plosnatih" usnica najbolje je rub naglasiti olovkom svijetle boje (bijele ili roza), a unutrašnji dio jarkim ružem, čime se postiže dojam reljefnosti.

• Osobe s pretjerano ispupčenim usnicama mogu ih učiniti manjim i tanjim mat ruževima nježnih tonova. Na usnice prvo treba nanijeti podlogu, zatim ih obrubiti olovkom u boji ruža, ali povlačeći liniju unutar prirodnog ruba. Na kraju, treba nanijeti ruž, po mogućnosti ne pretjerano intenzivne boje.

• Male usnice mogu se povećati tako da se na podlozi crvenom olovkom povuče obrisna linija milimetar izvan prirodnog ruba usana, dok se na preostalu površinu nanosi ruž nešto svjetlije, ali sjajne crvene boje.

• Ako su usnice nepravilnog oblika, primjerice ako je gornja veća od donje ili obratno, mogu se izjednačiti tako da se manja usnica vizualno poveća ili veća smanji. Pritom treba uzeti u obzir odnos nosa i usana te usana i brade: ako su usne jako blizu nosa, ne smije se povećavati gornja usnica, već valja smanjiti donju kako bi se postigla simetrija. Ako je pak prostor između usana i brade velik, bolje je povećati donju usnicu, no ako je donja usnica manja, onda je bolje smanjiti i gornju.

• Ako je rub usana nepravilan ili je koža na njima ispucana, treba nategnuti uglove prstima, zatim olovkom ocrtati rubove i na kraju kistom nanijeti ruž na sredinu usana.